מדינת ישראל מעניקה הטבות מס שונות לאזרחים בגין שלל סיבות. הטבות מסוימות ניתנות משיקולי הוגנות, דוגמת רבע נקודת זיכוי בגין נסיעות לעבודה ואחרות ניתנות כתמריצים למימוש מטרות ראויות. דוגמה להטבה מהסוג השני היא פטור ממס לנכים ולעיוורים המשתלבים בשוק העבודה. גם הורים לילדי החינוך המיוחד זכאים להטבות מס. מהי ההטבה וכיצד ניתן לקבל אותה?במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל הטבות המס המגיעות לילדי החינוך המיוחד.
חובת מס הכנסה
כדי לעמוד על טיב ההטבה להורי החינוך המיוחד, חשוב שנבין אילו הכנסות חייבות במס בארץ. לשם כך, יש לעיין בפקודת מס הכנסה הקובעת את חובות המס העיקריות בדין הישראלי. סעיף 2 לפקודה קובע את מקורות ההכנסה החייבים במס. סעיף 2(1) מחייב במס כל הכנסה המגיעה מיגיעה אישית של אדם בעסק או במשלח יד. סעיף 2(2) מוסיף הכנסות ממשכורת לשכיר, טובות הנאה שניתנו בעבודה ועוד.
הודעה חשובה - קבלו את הכסף שלכם חזרה!
שילמתם מיסים עודפים? המבצע הבא בשבילכם! כ-78% מהאזרחים זכאים ל-8,000₪ בממוצע.
ביחד עם חברת Win Tax אנחנו נדאג לכספי המיסים שלכם.
בדקו כמה כסף מגיע לכם ממס הכנסה. מלאו את שמכם המלא, מספר הטלפון ופרטי ההשתכרות שלכם וקבלו תשובה מהירה על גובה ההחזר.
שני סעיפים קטנים אלו הינם סעיפי ההכנסה העיקריים המהווים את עיקר ההכנסה החייבת עבור רוב הציבור. סעיף 2(4) מוסיף הכנסה מרווחי הון לסל המקורות החייבים. סעיף 2(5) מוסיף קצבאות, מלוגים ואנונה (פנסיה). סעיפים 2(6) ו2(7) מחייבים במס דמי שכירות. סעיף 2(8) מורה על מיסוי רווחים חקלאיים וסעיף 2(9) מרבה רווחים ממכירת זכויות בפטנט.
סעיף קטן 10 הינו סעיף סל, הידוע בשם סעיף העוללות, כולל "השתכרות או ריווח מכל מקור אחר שאינו כלול בפסקאות (1) עד (9), אך לא הוצא מהם בפירוש ולא ניתן עליו פטור בפקודה זו או בכל דין אחר".
הכנסה שאינה כלולה במקורות אלו, או לחלופין הכנסה הכלולה בסעיפי הפטור שבסעיף 9, אינה חייבת במס הכנסה. הדוגמאות הנפוצות ביותר להכנסות שאינן חייבות במס הן הכנסות ממתנות שניתנו בתום לב, הכנסות ממלגות לימודים וכן הכנסה מיגיעה אישית של עיוור או נכה. יש לציין שהפטורים הינם חריגים ורוב רובן של ההכנסות בישראל חייבות במס.
שיטת המדרגות
מס ההכנסה בישראל הינו מס פרוגרסיבי. משמעות הפרוגרסיביות היא שככל שההכנסה גדלה כך שיעור המס המשולם עולה. מי שמרוויח 500,000 שקלים בשנה, משלם יותר מס ממי שהרוויח 150,000 שקלים לא רק במספר מוחלט, אלא גם באחוזים. כדי להימנע ממצב בו מי שמרוויח יותר ברוטו נשאר עם פחות כסף נטו עקב תשלומי המס, המס הישראלי בנוי, כמו בכל העולם, בשיטת המדרגות. שיטה זו מפורטת בסעיף 121 לפקודת מס הכנסה ובו נקבע כך:
על הכנסה בסך 0-6,450 ₪ בחודש, ישולם מס של 10%. על הסכום שבין 6,451 לבין 9,240 ישולמו 14% מס, על הסכום שבין 9,241 לבין 14,840 ישולמו 20% מס וכן הלאה. כך, אדם המרוויח, למשל, 12,000 ₪, ישלם סך הכל מס הכנסה ללא זיכויים והחזרים 1,587.26 שקלים.
נקודות זיכוי – הטבת מס
עם זאת, אדם המרוויח 12 אלף שקלים ישלם בפועל סכום נמוך יותר. זאת, מאחר שכל אזרח ישראלי זכאי ל2.5 נקודות זיכוי לכל הפחות. החוק מעניק במספר נסיבות נקודות זיכוי מס. שוויה של כל נקודה הוא 223 שקלים חדשים, נכון לשנת 2022 והנקודות מהוות למעשה החזר מס. שווי הנקודות מתקזז מסכום המס שיש לשלם וכך הנקודות מהוות הטבת מס עבור הזכאים להן.
נחזור לדוגמה בה עסקנו, של האדם המרוויח 12 אלף שקלים בחודש. כאמור, ללא זיכויים והחזרים עליו לשלם מס הכנסה חודשי בגובה 1,587.26 ₪. אולם כפי שנוכחנו לדעת, מיודענו זכאי ל2.5 נקודות זיכוי, המפחיתות לו את התשלום ב557.5 ₪ כך שישלם בפועל 1029.76 ₪ בלבד.
אזרחים רבים זכאים לנקודות נוספות מלבד ה-2.5 הבסיסיות. עבור כל ילד בגילאים 0-5 זכאים ההורים ל-2 נקודות זיכוי נוספות ועבור ילדים בגילאי 5-17 זכאים בנקודה בודדת. תכלית הענקת הנקודות הניתנות עבור ילדים, הינה כפולה. תכלית אחת היא עידוד ילודה בארץ דרך נתינת תמריץ לילודה. יש שיחלקו על מטרה זו ויש שיתמכו בה, בין כה וכה היא בעינה עומדת. המטרה השנייה היא היצמדות למיסוי רווחים.
בניגוד לרוב ההוצאות בייצור הכנסה, הוצאות טיפול בילדים לא ניתן לנכות מבסיס ההכנסה החייבת. במקום זאת, המדינה מעניקה נקודות זיכוי עבור ילדים שאמורות, בין היתר, לפצות על כך שלא ניתן לנכות את הוצאות גידולם כהוצאה בייצור הכנסה.
נקודות זיכוי עבור ילדי חינוך מיוחד
כחלק מההטבות המגיעות להורים לילדים בחינוך מיוחד, המדינה מעניקה להורים אלו נקודות זיכוי נוספות. סעיף 45 לפקודת מס הכנסה קובע כי הורים לילדים עם צרכים מיוחדים זכאים ל2 נקודות זיכוי נוספות עבור כל ילד. משמעות ההטבה היא עצומה. מדובר בהחזר שנתי של 5,352 ₪, סכום משמעותי למדי שאכן מסייע להורים.
ההחזר יכול להתקבל גם רטרואקטיבית, עד שש שנים אחורה. ההחזר הרטרואקטיבי גם הוא משמעותי במיוחד ועשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים. כדאי לדעת שבניגוד להורים נשואים, אצלם רק אחד מבני הזוג זכאי ל-2 הנקודות, אצל הורים גרושים כל אחד מההורי זכאי להטבה.
בעבר, ההטבה הייתה מצומצמת יחסית והיא ניתנה רק עבור ילדים משותקים או עיוורים. כיום, הודות לרפורמות שעברו בנושא בשנים האחרונות, ההטבה ניתנת עבור כל ילד הלומד במסגרת חינוך מיוחד, בין אם מדובר בגנים או בבתי ספר המיועדים לחינוך מיוחד בלבד ובין אם מדובר בכיתות חינוך מיוחד בבתי הספר הממלכתיים.
כל הטבות המס המגיעות לילדי החינוך המיוחד – התהליך
כדי להימצא זכאי להחזר המס, על הילד להימצא זכאי ללמוד במסגרות חינוך מיוחד. בחינת הזכאות נעשית על ידי וועדת השמה הממנה משרד החינוך. הוועדה תנפיק עבור הילד אישור הממליץ על זכאות למסגרות החינוך המיוחד ואישור להטבת המס. לאישור צריך לצרף את טופס 127, המהווה אישור נוירולוגי כי לילד יש לקויות למידה. האישור טעון חידוש מידי שלוש שנים.
לסיכום
הורים לילדי החינוך המיוחד זכאים להטבת מס משמעותית, בדמות שתי נקודות זיכוי שנתיות. במידה וההורים גרושים, כל אחד מההורים יהא זכאי להטבה. מדובר בהטבה משמעותית במיוחד, שמסייעת רבות להורי החינוך המיוחד. לשם קבלת ההטבה, יש לקבל את אישור וועדת ההשמה, אישור נוירולוגי וכן לחדש את האישור מידי שלוש שנים. בהצלחה!